Neno Belan & Fiumens
bašta SKC-a
01. jul 2010.
Organizator: Long Play

02. jul 2010.

 
 
 
  Kao što je i obećao Neno Belan je sa svojim Fjumensima u gotovo tročasovnom nastupu, zajedno sa publikom, uspešno rasterao oblake iznad bašte SKC-a donoseći letnji štimung i dah mediterana.

Moram priznati da sam posle intervjua sa Nenom Belanom i njegove najave sinoćnjeg koncerta došao na koncert pun pozitivne energije. Deo nje je proisticao iz nastupa hora u kome pevam, a koji se završio neposredno pred sam početak koncerta Belana i Fiumensa, tako da sam u "povišenom" raspoloženju stigao od Atriuma Narodnog Muzeja do Bašte SKC-a. Dok sam ulazio čuli su se početni taktovi "Ella E", pesme koju su nekad zajedno izvodili Neno i, sada pokojni, Dino Dvornik, a koja je bila dovoljno poletna da izazove dobre vibracije u gomili ljudi koji su napunili baštu SKC-a.



Neno i Fiumensi (Olja Dašić - bas, vokali, Leo Rumora - bubnjevi, vokali i Vedran Križan - klavijature, vokali) bili su superiorni u izvodenju bržih kompozicija iz repertoara Đavola, solo karijere Nene Belana kao i rada sa Fiumensima.
Pojačanje je stiglo u vidu saksofoniste Jakše Kriletića koji je bravurozno svirao svoje deonice i učestvaovao u hepeningu zajedno sa Belanom.
Grupa je maestralno izvodila "Pričaj mi o ljubavi", "Čuvaj me, pazi me", "Ona nikog nema", "Kucaj opet" kao i druge favorite kao što su "Stojin na kantunu", "Lucija", "Dani ljubavi" ...


Koncert je bio koncipiran tako da su u prvom delu bile brže kompozicije, a kasnije se Neno opustio i krenuo sa sporijim pesmama "Rijeka Snova", "Srce od leda", "Divojka sa Juga". Veliki uspeh, naravno, postigla je izvedba "Zar više nema nas", koju Belan originalno peva u duetu sa Massimom Savićem, a koga je na koncertu uspešno glasovno zamenio bubnjar Leo Rumora.

U publici je bilo osoba svih uzrasta – od godišta samog Belana, preko mlađe generacije, do sasvim male dece kojima je ovo bio možda bio prvi koncert na kome prisustvuju. Primećeni su mnogi očevi koji su posle dva sata non stop svirke izvodili svoje uspavane "anđele".
Neno je nastavio u nešto bržem ritmu izvevši dobro poznate hitove "Rock galama", "Ja volim je", "Kavanna", "Sunčan dan". Naravno, nisu izostale "Dugo toplo ljeto", "Vino noći", "Dotakni me usnama".
Tolika količina energije i dalmatinskog šarma prelila se na publiku koja je sve vreme pevala sa grupom ne propuštajući ni jedan stih Belanovih pesama.
Bila je tu i "Peggy Sue" ,"Ivona", "Jagode i čokolada" ali i kod nas manje poznati "Space Twist" (sa četvrtog albuma Đavola iz 1998. godine).
Teško je nabrojati sve kompozicije koje su Neno Belan i Fiumensi izveli na opšte uživanje i odobravanje publike, tako da je svako mogao da čuje svoju omiljenu numeru, pošto su ravnopravno bile zastupljene pesme iz vremena Đavola kao i novi favorit koji potiču sa albuma "Rijeka snova".



Publika se dobrano osula kada su se Belan i Fiumensi poklonili prisutnima i izgledalo je da je to kraj. No posle malo duže pauze, kako reče Neno, uz saglasnost policije (koja je dobila aplauz na otvorenoj sceni), obzirom da nastupa deo noći kada "buka nije u modi", publika je bila nagrađena još jednim bisom na kome su odsvirali "Bambinu" i "Cestom preko Zagore".
Ovo je maltene bio tročasovni koncert gde su svi pevali, pili pivo, plesali i uživali. Ni Neno i Fiumensi se nisu štedeli i treba im uputiti sve čestitke pošto su se pokazali da su pravi majstori dobrog raspoloženja.
Što bi rekli Splićani: "Ajme meni, guštali smo pune tri ure!"


Fotografije sa koncerta



tekst - slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


Skunk Anansie

Bašta SKC-a
28.06.10.




Blues Stock festival
Billie & The Kids
Beogradski hipodrom
26.06.10.




Becksperience Festival
Massive Attack
Beogradska Arena
25.06.10.




Refract Festival
Caribou
KC GRAD
24.06.10




Refract Festival
The Whitest Boy Alive
Kalemegdanska tvrđava
16.06.10




E. Clapton & S. Winwood
Beogradska Arena
09.06.10.




John Paul Keith & The One Four Fives, Harlan T. Bobo & The Chimps, Apache, Jack Oblivion & The Tennessee Tearjerkers
Akademija-Klub FLU
07. i 08.06.10.





Bob Dylan
Beogradska Arena
06.06.10.




Elton John
Beogradska Arena
03.06.10.




Thievery Corporation
Expo centar Beograd
31.05.10.